Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
SAK

slusna a kulhankova

12. 3. 2012 2:29
Jako pěkný,

ale muselo by to být u nás nadekretováno asi jen násilím zvenčí. Asi jako denacifikace Německa po válce. Naši kapři si rybník nevypustí. Ostatně, každý stát prý funguje dle principů, na nichž vznikl. A na jakých principech  vznikla celá slavná ČSR už od samého r. 1918? Na podvodu a zlodějně - to se nám jen pořád nalhává, jaký  byla 1. republika ráj. Nu, jak pro koho. Když si člověk čte Peroutkovo Budování státu (a to, prosím, bylo dílko, oslavující vznik a budování ČSR), nestačí se divit. Od samého počátku to byla jen rvačka o moc a o uchvácení cizího majetku, o demokracii nemohla být řeč. Ani císař pán neměl tak drzé, svobodu omezující zákony - viz třeba nejkřiklavější zákon o urážce osoby prezidenta. Než se mohlo něco stabilizovat, přišli Němci a po válce nové loupeže, pak komunisté, rok 68 a po r. 89 tahleta zlodějna. Jestli je zde něco kontinuální, tak jen ty loupeže a zlodějny. S tím, že komunisté aspoň něco vybudovali, zatímco jejich potomci už jenom kradou.

0 0
možnosti
JH

Jiří Heincl

12. 3. 2012 2:30
Re: Jako pěkný,

Myslíte, že není možné se o to pokusit vlastními silami?

0 0
možnosti
SAK

slusna a kulhankova

12. 3. 2012 2:42
Re: Jako pěkný,

S kým? S tou u televize atomizovanou hmotou, co tvoří společnost? Víte, ještě na počátku min. stol. bylo v každém malém městečku několik občanských spolků, od hasičů, turnerů, zpěváků po spolek pro zkrášlení místního parku. Lidé neměli telku a internet, takže se sdružovali do zájmové činnosti. I dělníci měli své cosi, přinejmenším polit. strany. Takoví lidé se znali a domluvili; ti neměli problém s tím, koho volit, měli v tom naprosto jasno. Od místního zastupitelstva po říšskou radu. To byla ta známá občanská společnost, kde byla možná kontrola odzdola. Vidíte tady dnes něco takového?

Mmch, všiml jste si, jak soptí naše média nad zvolením Putina? Člověk, který je jasný vlastenec a nechal rázem pozavírat všechny ty ruské Mrázky, Pitry a Krejčíře, čímž přistřihl křidýlka všem podobným šejdířům? Následně nedovolil, aby si Rusko rozkradly nadnárodní společnosti přes prodejné politiky? Nezdá se Vám, že tato NEDEMOKRACIE je pro lidi v Rusku požehnáním?

0 0
možnosti
JH

Jiří Heincl

12. 3. 2012 3:01
Re: Jako pěkný,

Řekl bych, že voliči v Rusku mají větší možnost volby než voliči v EU.Něco v tom smyslu jsem, napsal na Neviditelném psovi (nebo psu?). Možná jsem naivní snílek, ale jsem opravdu přesvědčený, že bychom se měli snažit o zavedení švýcarsého politického systému. Jiná cesta ke zlepšení současné neutěšené situace mě nenapadá. Je pozdě. Jdu spát, dobrou noc.

0 0
možnosti
  • Počet článků 40
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1324x
Zkušený člověk, který ví, že život je kompromis. Ale všechno má své hranice. I ten kompromis.

Seznam rubrik