Jižní plynovod – hloupost Bruselu, nebo úmysl?

24. 08. 2014 20:49:00
Poslední dobou se zamýšlím, jaký vliv bude mít válka na Ukrajině na dodávky zemního plynu do států EU.

Mnozí si jistě pamatují na plynovou krizi 2009, kdy kvůli sporům mezi ruským Gazpromem a ukrajinským Naftohazem přerušila ruská strana dodávky plynu přes Ukrajinu. Tehdy se jednalo o to, že Naftohaz neplatil za ruský plyn a po přerušení ruských dodávek pro Ukrajinu začal odebírat pro svoje potřeby plyn určený pro země EU. Zemní plyn v lednu 2009 neproudil z Ruska dva týdny. Na Ukrajině bylo tou dobou u vlády duo hrdinů oranžové revoluce prezident Juščenko a premiérka Tymošenko. Spory Naftohazu a Gazpromu trvaly před lednovou krizí minimálně tři až čtyři měsíce a šéf Gazpromu Alexej Miller proto v roce 2008 často jednal v Bruselu s EU komisaři, zejména pak s komisařem pro energetiku Andrisem Piebalgsem a upozorňoval je na hrozící problémy s tranzitem plynu přes ukrajinské území. Jak už to v Bruselu bývá, důležitý problém nikdo neřešil a dodávky Rusové zastavili. Nakonec situaci řešil jako zástupce předsedající země EU tehdejší premiér Topolánek, který létal mezi Kyjevem a Moskvou pro podpisy Putina a Tymošenkové sem a tam jako nějaký poslíček.

Tolik připomínka nedávné historie. Němci vyřešili ošemetnou situaci s nespolehlivým ukrajinským tranzitem rázně a rychle. Bez toho, že by se někoho z EU na něco ptali, společně s ruským dodavatelem postavili pod baltským mořem Severní plynovod neboli Nord Stream či Ceверный поток, čímž se vyhnuli nejen nespolehlivé Ukrajině, ale i spojencům z EU včetně Polska.

Očekával jsem, že si Brusel vezme z poslední plynové krize ponaučení a bude se snažit vybudovat další plynovod z jihu, protože Severní plynovod nemá dostatečnou kapacitu pro zásobování celé EU. A skutečně se začaly objevovat zprávy o chystaném plynovodu Nabucco, který měl přivádět plyn z Ázerbájdžánu a Íránu přes Gruzii, Turecko, Bulharsko, Rumunsko a Maďarsko. V současnosti po Nabuccu už neštěkne ani pes, zato Rusko začalo ve spolupráci s několika společnostmi ze států EU a po mezistátní dohodě s Rakouskem stavět Jižní plynovod (jinak South Stream nebo Южный поток), který povede z ruského čeromořského přístavu Novorossijsk po dně Černého moře do Bulharska a pak jednou větví přes Řecko do Itálie a druhou přes Srbsko a Maďarsko do Rakouska. Jižním plynovodem by se měla vyřešit zapeklitá situace Bulharska, Rumunska, Maďarska a Slovenska, které jsou stoprocentně závislé na ukrajinské plynové trase. Místo podpory ruského projektu bylo Bulharsko Bruselem donuceno pozastavit přípravy stavby Jižního plynovodu a na nečlenskou zemi EU Srbsko je činěn nátlak, aby učinilo totéž. Tento nesmyslný krok je zdůvodněn sankcemi EU proti Rusku zavedenými kvůli válce na Ukrajině.

Vzkaz bruselských komisařů pro občany Bulharska, Rumunska, Maďarska a Slovenska je jasný. Předepisujeme vám všelijaké prkotiny typu žárovek, vysavačů a bůhví čeho ještě, ale s plynem vám nepomůžeme. V rámci principiálních sankcí v zimě klidně zmrzněte.

Autor: Jiří Heincl | neděle 24.8.2014 20:49 | karma článku: 33.00 | přečteno: 1421x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 26.87 | Přečteno: 494 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 48 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.41 | Přečteno: 299 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.78 | Přečteno: 521 | Diskuse
Počet článků 40 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1323
Zkušený člověk, který ví, že život je kompromis. Ale všechno má své hranice. I ten kompromis.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...