Jiří Heincl

Reportáž z 11. velké večerní procházky drážďanské PEGIDY

6. 01. 2015 17:00:00
Po sledování obvyklých multikulti informací o akcích občanského hnutí PEGIDA, na kterých se scházejí podle politiků a novinářů zejména rasisté, pravicoví extrémisté a několik pomýlených občanů, jsem se rozhodl, že na pravidelné pondělní shromáždění neonacistů v Drážďanech vyrazím osobně.

Koupil jsem si zpáteční jízdenku Kolín – Drážďany a v pondělí odpoledne jsem vystoupil na drážďanském hlavním nádraží. Shromáždění (11. Grosser Abendspaziergang) se konalo nedaleko v parku na Cockerwiese vzdáleném od nádraží tak patnáct minut volné chůze. Cestou jsem viděl stovky policistů v autech, na koních i pěších. Už hodinu před ohlášeným začátkem v 18.30 se začali scházet lidé. Byly vidět nejen německé vlajky, ale i norské, švýcarské, rakouské, polské a ruské. Přestože drobně poprchávalo a bylo chladno, počasí že by psa ven nevyhnal, byl o půl sedmé park zaplněn tisícovkami lidí. Byli tam mladí, staří i středního věku, ženy i muži. Neonacisty požadující vyhánění cizinců jsem tam nezahlédl. Krátce po půl osmé se slova ujala blondýnka Katrin Oertel. Pozdravila přítomné, zeptala se, jaké byly Vánoce a silvestr a požádala o dodržování veřejného pořádku a nereagování na případné provokace. Poté začal hovořit bývalý novinář Frankfurter Allgemeine Zeitung Udo Ulfkotte. Z jeho asi dvacetiminutové řeči vyjímám několik myšlenek. „Jsme patrioti a ne idioti. Naše vláda má v první řadě chránit národní zájmy a ne posílat německé vojáky někam do Hindúkúše. Podle průzkumu veřejného mínění je přes šedesát procent Němců přesvědčeno, že novináři lžou o dění na Ukrajině a sedmdesát procent nedůvěřuje německým politikům. Občané si chtějí zachovat své tradiční hodnoty. Nechtějí přejmenovávat vánoční trhy na zimní. Nechtějí zvláštní dny na krytých městských koupalištích jen pro muslimské ženy. Nechtějí jídelníčky ve školních jídelnách přizpůsobené muslimským zvykům. Zkrátka nechtějí být cizinci ve vlastní zemi.“ Ulfkotte se dále ptal, co je rasistického a nesnášenlivého na stanoviscích PEGIDY, jako jsou: Jsme pro přijímání válečných uprchlíků a politicky nebo nábožensky pronásledovaných lidí, jsme pro plné využití a provádění stávajících zákonů v oblasti azylu a deportace, jsme pro to, aby byla podstatně zkrácena doba procesu žádosti o azyl a jeho zpracování a tak umožněna rychlejší integrace. Nakonec promluvil řečník, jehož jméno jsem nezjistil. Podle výslovnosti to nebyl rodilý Němec. O sobě řekl, že ač cizinec, nikdy necítil ze strany Němců žádnou diskriminaci. Citoval a komentoval různé promuslimské výroky politiků, jako například snahu o zavádění muslimských náboženských svátků do německého právního řádu nebo prohlášení kancléřky Merkelové, že přívrženci PEGIDY mají ve svých srdcích nenávist. Projevy byly provázeny bouřlivým potleskem, pískotem a provoláváním hesel jako „Wir sind das Volk“ (My jsme lid) a „Lügenpresse“ (Prolhaný tisk). Nakonec se vydali přítomní na procházku kolem fotbalového stadionu místního Dynama. Protože už bylo osm večer, průvod jsem opustil a vydal se na nádraží, abych stihl zpáteční vlak ve 21:07.

Na shromáždění a během průvodu jsem mluvil se čtyřmi Němci. Dva byli v důchodovém věku a dva středního věku, tak asi čtyřicátníci. Nezávisle na sobě byli všichni zajedno, že občané musí držet spolu proti prolhaným politikům. Jeden mladší mi řekl, že jel na PEGIDU autem 400 kilometrů z Dolního Saska. Jeden důchodce mě varoval před přijetím zlodějského eura a opuštěním české koruny. Druhý důchodce kroutil hlavou nad tím, že teď musí protestovat proti některým politikům, s nimiž se v roce 1989 zúčastňoval demonstrací proti komunistickému režimu tehdejší NDR.

Řekl bych, že politici mají asi největší strach ze 14. bodu základních stanovisek PEGIDY: PEGIDA je PRO zavedení občanského rozhodování (lidová hlasování, referenda) podle vzoru Švýcarska!

Když jsem si v noci a dnes dopoledne přečetl zprávy některých německých novin, dozvěděl jsem se o protidemonstracích, o odsouzení přívrženců PEGIDY tím nebo oním činitelem, ale ani slovo o důvodech protestů. O obavách řadových občanů nikde ani slovo.

Ještě ocituji zprávu z Zeit On Line: „In München haben sich Hunderte Demonstranten den Pegida-Anhängern in den Weg gestellt. Der Bayerische Rundfunk berichtet, aus der Menge der Gegendemonstranten seien Steine und Feuerwerkskörper geworfen worden. V Mnichově se postavili stovky demonstrantů přívržencům Pegidy do cesty. Bavorský rozhlas informuje, že z řad protidemostrantů byly házeny kameny a pyrotechnika.“ Novináři sice neinformují, kam kameny létaly, ani kdo je házel. Ale jsem přesvědčený, že každý soudný člověk si odpoví lehce sám. http://www.zeit.de/gesellschaft/zeitgeschehen/2015-01/pegida-baergida-koegida-dresden-berlin-koeln

Za sebe bych dal evropským politikům jednu jednoduchou radu. Přestaňte s islamizací svých zemí a nebudou protesty!

Nakonec několik fotografií


Překlad: Lutz BACHMANN (pozn. autora: jeden ze zakladatelů PEGIDY), zloděj, drogový dealer, řídil bez řidičáku a Němec

S tímto plakátem stáli protivníci PEGIDY mezi jejími přívrženci a kupodivu jim nikdo ani nenadával, natož aby použil násilí. Jestli oni ti údajní extrémní pravičáci, xenofobové a rasisté nebudou nakonec docela obyčejní slušní lidé?


Překlad: Cizinci ve vlastní zemi? NIKDY!

Autor: Jiří Heincl | karma: 40.81 | přečteno: 2869 ×
Poslední články autora