Jiří Heincl

Hloupé nápady politiků ohledně zaměstnávání imigrantů aneb pomozme raději Ukrajincům

22. 10. 2015 18:34:30
V posledních měsících si čeští zaměstnavatelé stěžují na nedostatek zájemců o práci. To je v době hospodářského oživení nebo konjunktury obvyklé. Aktuálně je na stránkách MPSV ČR více než 106 000 volných pracovních míst.

Někteří naši politici proto spřádají fantasmagorické plány, podle kterých by mezeru na poli zaměstnanosti mohli zacelit arabští a afričtí imigranti nezadržitelně proudící do EU. I kdybychom pominuli zcela jiné pracovní zvyky imigrantů, musí být každému trochu logicky myslícímu člověku na první pohled jasné, že je to čirý nesmysl. Ti lidé neznají jazyk, takže mohou být zaměstnáni jedině v nekvalifikovaných profesích, jako jsou např. pomocníci na stavbách, uklízečky a zemědělští dělníci. A k tomu ještě do ČR prakticky nikdo z nich (naštěstí) nechce. Navíc by politici měli vědět, že žadatel o azyl nesmí podle zákona pracovat jeden rok od podání žádosti o status uprchlíka, nebo do doby přiznání statutu uprchlíka, pokud je tato kratší než zmíněný rok.

Přitom zdroj kvalifikovaných pracovníků leží nedaleko. Je to Ukrajina, o kterou mělo mnoho českých politiků takovou starost v době Majdanu. Ukrajinskou zemi znám velmi dobře. Často tam jezdím a mluvím s lidmi i o jejich nelehkém životě. Do Majdanu to tam ekonomicky za moc nestálo, ale ve srovnání se současností to bylo přepychové. Nestane se, abych při svých cestách na Ukrajinu mnohokrát neslyšel otázku, jak dostat české pracovní vízum. Ta možnost pro cizince ze zemí mimo EU tady sice je, ale je strašně zdlouhavá. Po nahlášení volného pracovního místa na úřadu práce může trvat až půl roku, než cizinec obdrží zaměstnaneckou kartu, která ho opravňuje legálně v ČR pracovat. Podle mého názoru je taková doba neúměrně dlouhá. Velkou pomocí zbídačelým Ukrajincům a konec konců i našim zaměstnavatelům by bylo její zkrácení na dva až tři měsíce. Vyřešila by to novela zákona o zaměstnanosti, kde by ukrajinští uchazeči o práci měli zkrácené doby vyřizování žádostí dejme tomu na polovinu. To by ovšem čeští politici museli jednak dohlédnout dál než na špičku vlastního nosu a jednak by museli myslet i na něco jiného než na svou vlastní kapsu. Ono hřímat hesla na barikádách, nebo něco rozumného vymyslet a prosadit jsou dvě zcela různé věci.

Autor: Jiří Heincl | karma: 32.69 | přečteno: 990 ×
Poslední články autora